Drie weetjes over de Noordzee

Drie weetjes over de Noordzee

Dat de Noordzee groot is, dat er een hoop vissen in zwemmen en dat de uitgestrekte kusten populaire trekpleisters zijn, dat zal iedereen wel weten. Maar er zijn nog veel meer leuke weetjes!

De bodem van de zee herbergt talloze wrakken

Wist jij bijvoorbeeld dat er verspreid over de hele zeebodem meer dan 3000 scheepswrakken liggen? Ieder scheepswrak vertelt zijn eigen tijdperk en zijn eigen verhaal. Wat een magische gedachte. Echter herbergt de bodem van de zee niet alleen scheepswrakken, er zijn ook talloze vliegtuigwrakken te vinden. Er zijn nog tal van scheeps- of vliegtuigwrakken die nog niet gelokaliseerd zijn. De bodem van de zee is rijk aan geschiedenis, zo blijkt wel!

Stroom, kabels en pijpleidingen in de zee

Er zijn grote plannen om alle windmolenparken en de landen rond dit gebied met elektriciteitskabels aan elkaar te verbinden. Zo wordt de stroomcapaciteit nog meer vergroot en kunnen een hele hoop huishoudens in de toekomst van stroom worden voorzien. Een onderdeel van dat plan is om een kunstmatig eiland op te zetten middenin de Noordzee. Vandaaruit zullen kabels worden gelegd die naar Noorwegen, Denenmarken, Duitsland, België, Nederland en Groot Brittannië zullen gaan. Zo zijn in één klap een hoop buurlanden met elkaar verbonden! Omdat zon- en windenergie van steeds groter belang worden, zal de uitwisseling van stroom tussen verschillende landen ook steeds belangrijker worden.

Verder ligt er in het Nederlandse deel van dit gebied heel wat aan kabels en pijpleidingen. Namelijk 6000 km aan kabels en 4500 km aan pijpleidingen. Dit omhelst een uitgebreide infrastructuur aan elektriciteitsleidingen, gas- en oliepijpleidingen. Met een speciale onderwaterrobot inspecteert Rijkswaterstaat de kabels en pijpleidingen. Tevens onderzoekt deze robot de water- en bodemkwaliteit en daarnaast spoort het scheepswrakken en verloren lading op.

Wonderlijke onderwaterwereld

Als je denkt dat je alleen prachtige onderwaterplaatjes in warme, tropische oorden en azuurblauwe zeeën vindt, dan vergis je je! Je zal het in de eerste instantie waarschijnlijk niet verwachten, maar ook de Noordzee omhelst een wonderlijke onderwaterwereld! Er is heel veel leven en pracht en praal te vinden. Zelfs koraal komt er voor. Nog een leuk weetje is, dat een derde van het Belgische deel van dit gebied, beschermd natuurgebied is. Hiermee is dat ook meteen het grootste natuurgebied van België. In dit belangrijke gebied bevinden zich grindbedden, zandkokerwormen, zandbanken en banken. Zeer essentiële bouwstenen voor het fundament van de koraalriffen. Ja, we mogen trots zijn op het leven en de natuur in onze eigen zee.

Reacties zijn gesloten.